Ekologiczny alkohol: lepszy dla środowiska

Ekologiczny alkohol: lepszy dla środowiska Cras eget sem nec dui volutpat ultrices.

Naukowcy nie próżnują: ciągle myślą, jak lepiej zadbać o nasze środowisko. Jak się okazało, niezłym rozwiązaniem jest gin z... groszku!

Naukowcy, chcąc walczyć o zdrowie naszej planety ciągle wymyślają coraz to nowe rzeczy. Syntetyczne drewno, następnie sztuczne mięso z zielonego groszku czy eko mleko. Jest jednak jeszcze jedna rzecz, której nie potrafimy sobie odmówić: alkoholu. A ten wcale nie jest tak przyjazny środowisku. Przynajmniej nie ten, który jest teraz ogólnodostępny.

Ekologiczny alkohol

Nie podlega dyskusji, że alkohol zrobiony z groszku będzie znacznie korzystniejszy dla środowiska, niż ten z pszenicy. Zwłaszcza, że wszystkie odpady z procesu tworzenia trafią do pasz dla zwierząt. To dopiero życie w zgodzie z duchem Zero Waste! Dlaczego groszek? Przede wszystkim ze względu na uprawę. Nie trzeba go nawozić azotem, ponieważ pobiera go prosto z powietrza. Do tego zawiera on dużo białka (znacznie więcej, niż pszenica). To korzyść dla nas i oczywiście zwierząt, które później dostaną paszę. Zastąpienie soi groszkiem zatrzyma również powolne wycinanie lasów deszczowych. Jak? Soja, którą kupimy na terenie całej Europy, pochodzi z krajów takich, jak Brazylia. To właśnie tam lasy deszczowe są ciągle niszczone na skutek ekspansji komercyjnego rolnictwa.

Gin z groszku

Najbardziej niepokoił nas aspekt smaku. Jak się jednak okazało, gin z groszku smakuje tak samo! Testy przeprowadzone zostały w szkockiej gorzelni Arbikie. Dzięki temu dowiedzieliśmy się, że po podwójnej destylacji z pszenicy, smak nadają roślinne dodatki. Bez większego problemu można więc było zastąpić pszenicę groszkiem i cieszyć się znanym smakiem, nie szkodząc środowisku. Istnieją pogłoski, że ekologia stanie się trendem, który wpłynie również na branżę piwowarską. Póki co mowa tutaj tylko o butelkach, to jednak mamy nadzieję, że wejdzie to również do samej produkcji piwa.


(fot. Craft gin club)

Sztuczne nawozy

Od dawna wiadomo, że sztuczne nawozy szkodzą środowisku. Wymagają dużo energii no i oczywiście zanieczyszczają glebę i wodę reaktywnym azotem. Poza tym przyjmowanie takiej chemii ma dla nas zgubne skutki. Gromadzą się w naszych tkankach, zaburzają prawidłową pracę organizmu i w rezultacie prowadzą do wielu chorób. W tym nowotworowych. Żywność ekologiczna (tak, jak ekologiczny alkohol) pomoga nie tylko środowisku, ale przede wszystkim zadba o nasze zdrowie w przyszłości. Naukowcy doskonale o tym wiedzą. Jak jednak takie wynalazki przyjmą się w codziennym zastosowaniu?

Komentarze