Blisko Dziecka

W jakich rybach jest najwięcej rtęci?

Według zaleceń specjalistów ryby powinny znaleźć się na naszych stołach przynajmniej 2 razy w tygodniu. Jednak niektóre z nich mogą zawierać szkodliwe substancje, np. trującą rtęć. Które z ryb zawierają jej najwięcej?

Ryby trzeba jeść, co do tego nie ma wątpliwości. Szczególnie te tłuste, jak łosoś, makrelę czy sardynki. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, białko, wapń, żelazo i witaminę D. Ale niektóre gatunki ryb mogą zawierać również rtęć, która w nadmiarze jest niebezpieczna dla naszego zdrowia.

Rtęć jest pierwiastkiem występującym w glebie, wodzie i powietrzu. Małe ilości nie są groźne dla zdrowia. Problem pojawia się, gdy do organizmu dostarczamy ją również w inny sposób, np. wraz z pożywieniem lub przez kontakt z uszkodzonymi przedmiotami zawierającymi ten pierwiastek (termometry czy plomby dentystyczne).


fot. Ekologia.pl

Objawy zatrucia rtęcią

Zatrucie rtęcią najczęściej objawia się:

  • problemami z pamięcią,
  • drgawkami,
  • rozdrażnieniem,
  • bezsennością,
  • bólami głowy,
  • utratą wzroku,
  • problemami z mową,
  • osłabieniem mięśni,
  • pieczeniem w jamie ustnej i przełyku,
  • ślinotokiem, bólami brzucha,
  • krwawymi biegunkami,
  • nadpobudliwością,
  • problemami z przełykaniem.

W przypadku pojawienia się powyższych objawów, niezwłocznie skonsultuj się z lekarzem!

Ryby o wysokiej zawartości rtęci

Najwięcej rtęci zawierają ryby znajdujące się na końcu łańcucha pokarmowego, żyjące w morzach i oceanach. Są to m.in.:

  • większe gatunki tuńczyka,
  • rekin,
  • miecznik,
  • marlin,
  • makrela królewska,
  • okoń,
  • węgorz
  • płoć.

fot. Ouichef,pl

Ryby o niskiej zawartości rtęci

Najmniej rtęci występuje w mięsie:

  • łososia,
  • pstrąga,
  • sardynek,
  • sardeli,
  • śledzi,
  • dorsza,
  • mintaja,
  • owoców morza, np. krewetek.

Rzadko zdarza się, aby zatrucie rtęcią było tak wysokie, że stanowiłoby poważne zagrożenie dla życia. Jednak nawet małe dawki tego pierwiastka mają niekorzystny wpływ na pracę serca i mózgu. Jeśli jesz ryby i owoce morza dwa razy w tygodniu, problem zatrucia rtęcią nie będzie Cię dotyczył. Jeśli jednak duże ryby morskie i oceaniczne często goszczą w Twoim jadłospisie, powinieneś zachować ostrożność.

Komentarze