Blisko Dziecka

W jakich rybach jest najwięcej rtęci?

Według zaleceń specjalistów ryby powinny znaleźć się na naszych stołach przynajmniej 2 razy w tygodniu. Jednak niektóre z nich mogą zawierać szkodliwe substancje, np. trującą rtęć. Które z ryb zawierają jej najwięcej?

Ryby trzeba jeść, co do tego nie ma wątpliwości. Szczególnie te tłuste, jak łosoś, makrelę czy sardynki. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, białko, wapń, żelazo i witaminę D. Ale niektóre gatunki ryb mogą zawierać również rtęć, która w nadmiarze jest niebezpieczna dla naszego zdrowia.

Rtęć jest pierwiastkiem występującym w glebie, wodzie i powietrzu. Małe ilości nie są groźne dla zdrowia. Problem pojawia się, gdy do organizmu dostarczamy ją również w inny sposób, np. wraz z pożywieniem lub przez kontakt z uszkodzonymi przedmiotami zawierającymi ten pierwiastek (termometry czy plomby dentystyczne).


fot. Ekologia.pl

Objawy zatrucia rtęcią

Zatrucie rtęcią najczęściej objawia się:

  • problemami z pamięcią,
  • drgawkami,
  • rozdrażnieniem,
  • bezsennością,
  • bólami głowy,
  • utratą wzroku,
  • problemami z mową,
  • osłabieniem mięśni,
  • pieczeniem w jamie ustnej i przełyku,
  • ślinotokiem, bólami brzucha,
  • krwawymi biegunkami,
  • nadpobudliwością,
  • problemami z przełykaniem.

W przypadku pojawienia się powyższych objawów, niezwłocznie skonsultuj się z lekarzem!

Ryby o wysokiej zawartości rtęci

Najwięcej rtęci zawierają ryby znajdujące się na końcu łańcucha pokarmowego, żyjące w morzach i oceanach. Są to m.in.:

  • większe gatunki tuńczyka,
  • rekin,
  • miecznik,
  • marlin,
  • makrela królewska,
  • okoń,
  • węgorz
  • płoć.

fot. Ouichef,pl

Ryby o niskiej zawartości rtęci

Najmniej rtęci występuje w mięsie:

  • łososia,
  • pstrąga,
  • sardynek,
  • sardeli,
  • śledzi,
  • dorsza,
  • mintaja,
  • owoców morza, np. krewetek.

Rzadko zdarza się, aby zatrucie rtęcią było tak wysokie, że stanowiłoby poważne zagrożenie dla życia. Jednak nawet małe dawki tego pierwiastka mają niekorzystny wpływ na pracę serca i mózgu. Jeśli jesz ryby i owoce morza dwa razy w tygodniu, problem zatrucia rtęcią nie będzie Cię dotyczył. Jeśli jednak duże ryby morskie i oceaniczne często goszczą w Twoim jadłospisie, powinieneś zachować ostrożność.

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).