Owoc kaki – właściwości zdrowotne

Moje Gotowanie

Owoc kaki – właściwości zdrowotne

Owoc kaki, inaczej też persymona czy jabłko orientu, wyglądem przypomina polskie jabłka. Dlaczego warto spróbować tego egzotycznego owocu?

Na Wschodzie owoce kaki słyną ze swoich licznych właściwości leczniczych. W polskich sklepach dostępne są od niedawna i wzbudziły duże zainteresowanie. Warto je jeść nie tylko ze względu na ich słodki smak. Jakie właściwości zdrowotne mają owoce kaki?

Dlaczego warto jeść owoce kaki?

Owoce kaki dostarczają do naszego organizmu witaminy (A, E, K, C, witaminy z grupy B), minerały, garbniki, błonnik pokarmowy, karoten, likopen oraz wiele innych, cennych związków. Zapewniają także dzienną dawkę żelaza, magnezu oraz potasu.

Zawarte w persymonie składniki skutecznie hamują szkodliwe działanie wolnych rodników – antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się komórek i zapobiegają mutacjom DNA. Owoce kaki zawierają także spore ilości luteiny, która świetnie wspomaga wzrok i chroni przed rozwojem zaćmy czy zwyrodnieniem plamki. Do tego wszystkiego persymona jest niskokaloryczna - 100 g dostarcza około 70 kcal.


fot. Poradnik Zdrowie

Z tego względu poleca się ją osobom stosującym diety odchudzające. Błonnik z kolei pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Zaobserwowano również zmniejszenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów u osób, których dieta zawierała persymonę. Wstępne badania wskazują, że wyciąg z owoców kaki może mieć właściwości antynowotworowe i hamować rozwój białaczki.

Jak wybrać owoc kaki?

Najlepsze są owoce mięsiste, o gładkiej, połyskującej skórce, które na wierzchołku mają zielone liście. Dojrzałe owoce należy przechowywać w lodówce. Jak smakuje persymona? Miąższ owoców w smaku przypomina trochę śliwkę, gruszkę lub morelę. Kaki można jeść na surowo, gotować, kandyzować, suszyć i używać do produkcji przetworów.

Chcesz spróbować kaki, ale masz wątpliwości? Zobacz, jak jeść i obierać owoc. Ciesz się jego pysznym smakiem i zdrowotnymi właściwościami!