putka.pl
Prosty i szybki przepis na zapiekane bagietki z pieczarkami
Brakuje Ci czasu, aby przygotować smaczny i pożywny obiad? Małe zapiekanki ze świeżych bagietek z dodatkiem sera i pieczarek to doskonały pomysł na szybki obiad na pracowity i zabiegany dzień.
Domowe zapiekanki z pieczarkami - smaczny i zdrowy posiłek
Zapiekanka z pieczarkami kojarzy się nam z fast-foodem, dlatego rzadko kiedy decydujemy się na taki obiad, jeśli staramy się dobrze i zdrowo odżywiać. Warto jednak wykonać taki domowy posiłek z dobrze znanych nam składników o dobrej i wysokiej wartości odżywczej. Jest to doskonały pomysł na pyszny obiad, kiedy nie mamy czasu, by długo stać przy kuchence. Wypróbuj przepis na szybkie mini zapiekanki z pieczarkami i serem.
Mini zapiekanki z pieczarkami i serem
Składniki - 3 porcje:
- bagietka
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- sól
- czarny pieprz
- 150 g sera żółtego
- szynka w plasterkach (opcjonalnie)
- ketchup i szczypiorek do udekorowania
Sposób przyrządzenia:
Przygotowaną bagietkę należy przekroić wzdłuż, na dwie części. Następnie każdą z połówek podzielić na 3 równe odcinki i ułożyć na nich plasterki szynki. Umyte i obrane pieczarki pokroić na plasterki. Cebule pokroić tradycyjnie w drobną kosteczkę.
Na patelni roztopić masło i dodać cebule. Smażyć do czasu, aż będzie pięknie zeszklona. Do cebuli dodać pieczarki i nadal smażyć przez ok. 15 minut, aż się zarumienią. Dodać sól i pieprz według własnego uznania.
Wymieszaną zawartość patelni należy przełożyć na przygotowane kawałki bagietki. Zetrzeć ser i posypać nim farsz. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez ok. 10 minut, do czasu, aż zobaczymy, że ser jest roztopiony, a bagietki delikatnie przyrumienione. Na koniec dla smaku dodać ketchup i udekorować szczypiorkiem.
fot. pinterest.com
Smacznego! :)
Komentarze