putka.pl

Prosty i szybki przepis na zapiekane bagietki z pieczarkami

Brakuje Ci czasu, aby przygotować smaczny i pożywny obiad? Małe zapiekanki ze świeżych bagietek z dodatkiem sera i pieczarek to doskonały pomysł na szybki obiad na pracowity i zabiegany dzień. 

Domowe zapiekanki z pieczarkami - smaczny i zdrowy posiłek

Zapiekanka z pieczarkami kojarzy się nam z fast-foodem, dlatego rzadko kiedy decydujemy się na taki obiad, jeśli staramy się dobrze i zdrowo odżywiać. Warto jednak wykonać taki domowy posiłek z dobrze znanych nam składników o dobrej i wysokiej wartości odżywczej. Jest to doskonały pomysł na pyszny obiad, kiedy nie mamy czasu, by długo stać przy kuchence. Wypróbuj przepis na szybkie mini zapiekanki z pieczarkami i serem.

Mini zapiekanki z pieczarkami i serem

Składniki - 3 porcje:

  • bagietka
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • czarny pieprz
  • 150 g sera żółtego
  • szynka w plasterkach (opcjonalnie)
  • ketchup i szczypiorek do udekorowania

Sposób przyrządzenia:

Przygotowaną bagietkę należy przekroić wzdłuż, na dwie części. Następnie każdą z połówek podzielić na 3 równe odcinki i ułożyć na nich plasterki szynki. Umyte i obrane pieczarki pokroić na plasterki. Cebule pokroić tradycyjnie w drobną kosteczkę. 

Na patelni roztopić masło i dodać cebule. Smażyć do czasu, aż będzie pięknie zeszklona. Do cebuli dodać pieczarki i nadal smażyć przez ok. 15 minut, aż się zarumienią. Dodać sól i pieprz według własnego uznania. 

Wymieszaną zawartość patelni należy przełożyć na przygotowane kawałki bagietki. Zetrzeć ser i posypać nim farsz. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez ok. 10 minut, do czasu, aż zobaczymy, że ser jest roztopiony, a bagietki delikatnie przyrumienione. Na koniec dla smaku dodać ketchup i udekorować szczypiorkiem. 

fot. pinterest.com

Smacznego! :)

 

Komentarze