Centrum Odżywek

Produkty, których nie jedzą onkolodzy

Lista produktów, które mogą wpływać na rozwój nowotworów z roku na rok się powiększa. Ale są takie, które od lat znajdują się na szczycie list rakotwórczego jedzenia. Co unikać szerokim łukiem?

Produkty sprzyjające nowotworom

Sól

Sól jest nieodłącznym elementem gotowania. Niestety jej nadmiar powoduje m.in. wzrost ciśnienia tętniczego, zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Używanie tej przyprawy w dużych ilościach sprzyja także rozwojowi nowotworów, przede wszystkim żołądka i trzustki. Dzienna porcja soli nie powinna przekraczać 5 g. Biorąc pod uwagę ilości soli dodawane do gotowych produktów spożywczych, może być to trudne zadanie. Dlatego tak ważne jest dokładne czytanie etykiet i unikanie artykułów przepełnionych solą.


fot. Polki.pl

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans są one obecne m.in. margarynie, słonych i słodkich przekąskach, ciastach i gotowych deserach. Przyczyniają się one do rozwoju nowotworów jelita grubego i raka piersi. Wyeliminowanie tłuszczów trans z diety może być trudne, ale na pewno można je ograniczyć i zrezygnować ze słodyczy, nie jeść produktów smażonych w głębokim tłuszczu, a margarynę zastąpić masłem.

Chipsy

Chipsy to mieszanina soli, węglowodanów prostych i tłuszczów trans. Jednocześnie nie zawierają praktycznie żadnych składników odżywczych. 100 g to około 520 pustych kalorii. Zdrowszą alternatywą dla chipsów będzie popcorn.


fot. NZOZ Revita

Płatki śniadaniowe

Do płatków śniadaniowych dodawane są ogromne ilości cukru pod różnymi postaciami, np. syropu glukozowo-fruktozowego czy cukru trzcinowego. Po takim śniadaniu będziemy pełni energii tylko przez krótką chwilę. Gdy poziom cukru we krwi opadnie, my będziemy czuć zmęczenie i rozdrażnienie. W efekcie prawdopodobnie sięgniemy po kolejną cukrową przekąskę. Płatki śniadaniowe z powodzeniem zastąpić można płatkami owsianymi. Popularna owsianka z dodatkiem ulubionych owoców nasyci nas na długo, a razem z nią dostarczymy organizmowi duże ilości składników odżywczych.

Alkohol

Alkohol znajdziemy chyba na każdej liście produktów szkodliwych dla zdrowia. Ma też on znaczący wpływ na rozwój nowotworów, przede wszystkim wątroby, przełyku, piersi, żołądka i jelita grubego. Szczególnie szkodliwe są napoje wysokoprocentowe, takie jak wódka. Jeżeli dodatkowo palimy papierosy, ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej rośnie kilkukrotnie.

fot. Codziennie Fit

Nie bez powodu co jakiś czas powstają kolejne rankingi szkodliwych produktów. Nieświadomi konsumenci zbyt często ulegają przekazom producentów, narażając w ten sposób swoje zdrowie. Dlatego świadomie wybierajmy dla nas to, co najlepsze.

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).