Traveler

Niezwykłe właściwości mleka anyżowego

Anijsmelk to mleko z dodatkiem anyżu, które rozgrzewa, a w czasie przeziębienia pozwala szybko stanąć na nogi. Dlaczego warto pić mleko anyżowe i jak je przygotować?

Anyż od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej. W jego owocach znajdują się takie substancje, jak olejki eteryczne, flawonoidy, proteiny i sterole. To właśnie one odpowiadają za jego lecznicze działanie.

Anyż w połączeniu z mlekiem, miodem i cynamonem nie tylko wspaniale smakuje, ale łagodzi różne dolegliwości i wspomaga funkcjonowanie całego organizmu. Jak działa napój?

  • Łagodzi ból gardła.
  • Działa wyksztuśnie.
  • Upłynnia wydzielinę zalegającą w oskrzelach.
  • Zmniejsza wzdęcia.
  • Pobudza wydzielanie prolaktyny, czyli hormonu wpływającego na laktację.
  • Działa rozkurczowo.
  • Działa przeciwbakteryjne i przeciwzapalnie.
  • Poprawia i przyspiesza trawienie.
  • Wzmacnia układ odpornościowy.
  • Zwiększa libido.
  • Łagodzi bóle menstruacyjne.
  • Pomaga w zasypianiu.

fot. Flickr

Jak przygotować mleko anyżowe? Zagotuj 2 szklanki mleka, dodaj łyżkę ziaren anyżu, szczyptę cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Gdy napój trochę przestygnie, dodaj 2 łyżki miodu. Ważne, by temperatura mleka nie była zbyt wysoka, ponieważ miód straci swoje zdrowotne właściwości.

Kiedy uważać na anyż? Przeciwwskazaniem do spożywania anyżu jest alergia na zawarty w nim olejek eteryczny. Oprócz tego roślina wykazuje właściwości fotouczulające, dlatego w okresie letnim najlepiej zrezygnować z używania przyprawy. Nie należy stosować anyżu w przypadku nieżytów żołądka, jelit, nerek i choroby wrzodowej żołądka.

Komentarze