Bakalland

Czy pistacje są zdrowe?

Pistacje mają najmniej kalorii, a przy tym najwięcej wartości odżywczych. Jako jedyne wśród orzechów zawierają karotenoidy. Czym jeszcze wyróżniają się pistacje?

Orzechy pistacjowe, inaczej nazywane także pistacjami lub zielonymi migdałami, to nasiona drzewa pistacjowego o różnych prozdrowotnych właściwościach. Przez wielu specjalistów uznawane są za najzdrowsze ze wszytskich orzechów.

Wartości odżywcze orzechów pistacjowych

Pistacje zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Duże ilości witamin z grupy B pozytywnie wpływają na układ nerwowy - wspierają koncentrację i procesy zapamiętywania. Z kolei witamina E przeciwdziała starzeniu się komórek i wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Orzechy pistacjowe są również źródłem biotyny, tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Oprócz witamin, pistacje składają się także z minerałów: potasu, żelaza, fosforu i magnezu.

Karotenoidy (luteina i zeaksantyna) wspomagają narząd wzroku i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Duże ilości potasu wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego, natomiast wapń i fosfor odpowiadają za mocne kości.

Zawarty w orzechach błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit i pomaga w odchudzaniu.


fot. Zdrowie i uroda z natury

Oprócz tego jedzenie orzechów pistacjowych:

  • pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze,
  • reguluje poziom cukru we krwi.
  • obniża poziom trójglicerydów i ,,złego" cholesterolu,
  • pomaga zachować młody wygląd skóry,
  • zapobiega gromadzeniu blaszki miażdżycowej,
  • podnosi odporność na stres.

Najlepiej chrupać pistacje jak najczęściej – w taki sposób będziemy pewni, że odczujemy na sobie prozdrowotne właściwości orzechów. Warto jednak pamiętać, że zielone migdały, jak wszystkie orzechy, są kaloryczne - 100 g to około 560 kcal.

Jak wykorzystać pistacje? Wypróbuj sprawdzony przepis!

Komentarze