cookist.com

Mąka migdałowa - właściwości i zastosowanie

Coraz częściej sięgamy w kuchni po produkty, kórych albo wcześniej nie próbowaliśmy lub eksperymentujemy z formą ich zastosowania. Przykładem tego jest mąka migdałowa. Zastanawiasz się, jak ją wykorzystać? My podpowiadamy ;)

Poznaj właściwości mąki migdałowej

Oczywiście mąka migdałowa to nic innego, jak migdały! Zatem właściwości mąki migdałowej są takie, jak w migdałach. Ten produkt wytwarzany z migdałów jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mąka migdałowa zawiera mało węglowodanów, co może szczególnie zainteresować osoby będące na diecie niskowęglowodanowej oraz ketogenicznej.

Ze względu na brak zawartości glutenu, z powodzeniem może być spożywana przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Mąka migdałowa zawiera za to bardzo dużo magnezu, wapnia oraz żelaza.

fot. ciceksekerleme.com.tr

Ponadto:

  • mają wysoką zawartość argininy, co szczególnie zainteresować może osoby uprawiające sport,
  • mają korzystny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego,
  • zapobiegają ciążowym mdłościom,
  • są bogate w witaminy z grupy B.

Zastosowanie mąki migdałowej

Mąka z migdałów charakteryzuje się słodkim migdałowym smakiem, jednak z powodzeniem można zastąpić nią mąkę pszenną. Wypieki jednak nie będą tak pulchne, jak te z zawartością mąki tradycyjnej. Mąki migdałowej nie powinno się podgrzewać, ponieważ kwasy tłuszczowe wielo i jednonienasycone cechują się słabą stabilnością termiczną, więc ich obróbka termiczna jest po prostu szkodliwa dla naszego zdrowia.

Mąki migdałowej warto użyć do:

  • zagęszczania zup i sosów,
  • deserów, koktajli i płatków śniadaniowych,
  • wyrobu makaroników.

fot. stylzycia.radiozet.pl

Poznaj przepis na klasyczne francuskie makaroniki z mąką migdałową.

 

 

Komentarze