eDziecko.pl

Cynk – najlepsze źródła

Podatność na infekcje, łamliwe paznokcie i wypadające włosy – to tylko niektóre objawy świadczące o niedoborze cynku. Zanim sięgniesz po drogie suplementy, spróbuj urozmaicić swoją dietę. W których produktach jest najwięcej cynku?

Funkcje cynku w organizmie

  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Wchodzi w skład około 80 enzymów.
  • Pozwala zachować stabilność struktury DNA.
  • Odpowiada za prawidłowy podział komórek w fazie prenatalnej.
  • Pomaga uniknąć wad wrodzonych oraz przedwczesnego porodu.
  • Utrzymuje odpowiednie stężenie witaminy A w osoczu.
  • Ma wpływ na mineralizację kości.
  • Chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem.
  • Uaktywnia obszary mózgu odpowiedzialne za smak i zapach.
  • Jest niezbędny dla zdrowia skóry, włosów i paznokci.
  • Wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę.
  • Ma wpływ na zdrowie układu krążenia (reguluje ciśnienie krwi i pracę serca).

Niedobór cynku

Niedobór cynku może powodować:

  • obniżoną odporność organizmu na infekcje,
  • ciągłe uczucie zmęczenia,
  • zaburzenia koncentracji,
  • problemy z węchem i smakiem,
  • suchość w ustach,
  • zmniejszenie łaknienia,
  • biegunki,
  • zmiany dermatologiczne,
  • wypadanie włosów,
  • łamanie paznokci,
  • anemię.
fot. Salaretka
Sezam stanowi jedno z najlepszych naturalnych źródeł cynku.

Produkty bogate w cynk

Dorosła osoba powinna dziennie spożywać przynajmniej 5 mg tego pierwiastka, ale zaleca się, żeby jego ilość wynosiła nawet 15-20 mg. Źródłem cynku powinna być przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta bogata w:

  • ostrygi i krewetki (16 mg/100 g),
  • kiełki pszenicy (12 mg/100 g),
  • sezam (10 mg/100 g),
  • arbuzy (10 mg/100 g),
  • pestki dyni (7,5 mg/100 g),
  • kakao (6,6 mg/100 g),
  • kaszę gryczaną (3,5 mg/100 g),
  • wołowinę (3,8 mg/100 g),
  • salami (3,2 mg/100 g),
  • ser tłusty (4 mg/100 g),
  • migdały (3,2 mg/100 g).

Komentarze