Onet Gotowanie

Jak kiszone buraki wpływają na organizm?

Kiszone buraki nadal ustępują popularnością kiszonej kapuście czy ogórkom. A szkoda! Są mniej kaloryczne niż surowe warzywo i mają więcej cennych składników odżywczych. Dlaczego warto spróbować kiszonych buraków?

100 g kiszonych buraków dostarcza około 30 kcal, spore ilości żelaza, miedzi, manganu, kwasu foliowego, ryboflawiny i magnezu.

Właściwości kiszonych buraków

Szczepy bakterii, które powstają w procesie fermentacji, sprawiają, że kiszone buraki:

  • usuwają z organizmu wolne rodniki, tym samym opóźniają starzenie się organizmu,
  • wzmacniają odporność,
  • pomagają odbudować prawidłową florę bakteryjną jelit po antybiotykoterapii,
  • mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe,
  • pomagają w walce z anemią,
  • wspomagają odchudzanie,
  • przyspieszają przemianę materii,
  • odkwaszają organizm,
  • wspomagają pracę nerek i wątroby,
  • obniżają poziom ,,złego” cholesterolu,
  • łagodzą objawy menopauzy,
  • wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
  • sok z buraków dodaje energii i poprawia wydolność organizmu,

fot. KtoMaLek

Przepis na kiszone buraki

Zrobienie domowych kiszonych buraków jest bardzo proste.

Co będzie Ci potrzebne?

  • 2 kg buraków,
  • 2 l wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół średniej wielkości cebuli,
  • skórka z kromki chleba żytniego na zakwasie,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżka soli.

Umyj i obierz buraki, następnie pokrój je na średniej grubości plastry. Ząbki czosnku przekrój w poprzek, cebulę obierz i pokrój w talarki. Tak przygotowane warzywa zalej wodą, dodaj skórkę chleba, a całość dopraw solą i liśćmi laurowymi. Upewnij się, że buraki nie wystają ponad powierzchnię wody. Przykryj naczynie gazą lub ścierką i odstaw na około 4 dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Na burakach powstanie kożuch, który należy zdjąć. Jeśli zakwas będzie miał kwaśny smak, to znaczy, że buraki już się ukisiły.

Komentarze