Claudia.pl
Kombucha – co to właściwie jest i dlaczego robi furorę?
Kombucha to specyficzny, słodko-kwaśny napój musujący powstający na skutek procesów fermentacji herbaty, cukru i grzyba herbacianego. Tradycyjnie spożywa się ją w Chinach, Japonii oraz Rosji, a od kilku lat jej popularność rośnie na całym świecie. Jak działa kombucha?
Co to jest kombucha?
Kombucha (kombucza), inaczej grzyb herbaciany lub grzybek japoński, to kolonia bakterii i drożdży. Jednak tak naprawdę nie jest grzybem. Ma ona postać galaretowatej, białej lub jasnopomarańczowej masy. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji. Dzięki niemu napój z kambuchy obfituje w kwasy organiczne, m.in.:
- octowy,
- glukonowy,
- glukuronowy,
- mlekowy,
- jabłkowy,
- cytrynowy,
- szczawiowy.
Oprócz tego zawiera cukry, etanol (nawet do 2%) i dwutlenek węgla. Jest bogaty w witaminy z grupy B i witaminę C. W jego skład wchodzą również białka, tłuszcze, polifenole i składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź
Właściwości grzyba herbacianego
Kombucha swoją popularność zawdzięcza wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Jest naturalnym źródłem cennych składników, które:
- odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit,
- hamują działanie wolnych rodników tlenowych,
- wspomagają odchudzanie,
- odbudowują odporność po antybiotykoterapii,
- stabilizują ciśnienie krwi,
- wspomagają leczenie migreny,
- poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego,
- wspomagają leczenie choroby wrzodowej,
- wspomagają proces detoksykacji organizmu,
- pomagają przywrócić efektywność naturalnych procesów metabolicznych.
Przeciwwskazania
Nadmierne ilości kombuchy mogą wywoływać zaburzenia ze strony układu pokarmowego (biegunkę i kwasicę mleczanową). Ze względu na zawartość alkoholu i kofeiny nie mogą jej spożywać dzieci i kobiety w ciąży. Nie jest wskazana także osobom cierpiącym na cukrzycę.
Komentarze