Elements envato

Poznajcie pierwszy taki sztuczny enzym

 Naukowcy ciągle jeszcze eksperymentują z sztucznymi enzymami. Ci z Uniwersytetu w Groningen przekształcili nieenzymatyczne białko w całkowicie nowy enzym! Co go tak wyróżnia? Posiada aż dwie niebiologiczne grupy katalityczne: nienaturalny aminokwas oraz kompleks z miedzią.

Czym są enzymy

Enzymy, to krótko mówiąc, naturalne katalizatory, które działają w naturalnych warunkach reakcji. Naukowcy często wykorzystują je jako substytut katalizy chemicznej (często wymaga ona toksycznych rozpuszczalników, metali, wysokich temperatur, a nawet ciśnienia). Niektóre reakcje chemiczne mogą być katalizowane przez naturalne enzymy, co sprawia, że taka czynność jest tańsza, łatwiejsza i przede wszystkim mniej inwazyjna. Naukowcy chcąc więc pójść o krok dalej, produkując równie bezpieczne sztuczne enzymy! Dlatego odkrycie tego z dwiema niebiologicznymi grupami katalitycznymi budzi w nas wielkie nadzieje.

Wielkie odkrycie z 2018 roku

Już dwa lata temu zespół profesora Gerarda Roelfes’a stworzył nieenzymatyczne białko, z którego udało im się następnie uzyskać niebielogiczną strukturę hydrozonową. W wyniku eksperymentu powstał pierwszy enzym stworzony na nienaturalnym aminokwasie. Na chwilę obecną enzym nadal nie jest na tyle szybki, by móc go wykorzystywać w codziennych reakcjach, jednak mamy nadzieję, że wszystko przed nami!

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę LastLevel i Zaufanych Partnerów firmy LastLevel do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy LastLevel i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).