Stewia – najlepsza alternatywa dla cukru?

Biopunkt.pl

Stewia – najlepsza alternatywa dla cukru?

Stewia – naturalny słodzik, ceniony ze względu na bardzo słodki smak i niską kaloryczność jednocześnie. Nie bez powodu cieszy się dużą popularnością, szczególnie wśród osób stosujących diety odchudzające. Jak stosowanie stewii wpływa na zdrowie?

Stewia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Stewia dostarcza zaledwie 2,7 kcal/g. Znajdziemy w niej węglowodany (50-60%), błonnik pokarmowy (18%), białko (10%) oraz tłuszcz (2-3%). Stanowi także źródło wapnia, potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, cynku, selenu, witaminy B2 i C. W skład stewii wchodzą też kwasy fenolowe (kwas kumarowy, synapinowy, cynamonowy), flawonole (kwercetyna, kemferol) i flawony (apigenina, luteolina). Za jej słodki smak odpowiadają glikozydy, związki, które odznaczają się nawet 450-krotnie większą słodkością niż sacharoza zawarta w tradycyjnym białym cukrze.

Stewia ceniona jest przede wszystkim za niskokaloryczność. Z tego względu chętnie wybierana jest przez osoby walczące z nadwagą i otyłością. Może być także stosowana przez diabetyków, ponieważ jej indeks glikemiczny wynosi 0, co sprawia, że nie powoduje skoków insuliny we krwi. Oprócz tego stewia:

  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
  • działa przeciwpróchniczo,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • łagodzi dolegliwości żołądkowe,
  • hamuje rozwój infekcji wirusowych.

fot. Wapteka

Czy stewia może zastąpić cukier?

1/4 łyżeczki ekstraktu stewii zastępuje 1 szklankę cukru! Dzieje się tak, ponieważ glikozydy stewiolowe są około 250-450 razy słodsze od sacharozy, występującej w cukrze. Na rynku dostaniemy również stewię w postaci świeżych liści, które sprawdzą się jako dodatek do sałatek. Stewia w proszku doda smaku sokom, deserom, kawie i herbacie. Jednak nie nadaje się ona do wypieków. Pod wpływem wysokiej temperatury szybko zmienia się w karmel. Dlatego w tym celu lepiej stosować np. erytrol. Za stewię w kroplach zapłacimy od 10 do nawet 35 złotych za 100 ml. Stewia w proszku to koszt około 20 zł za 200 gramów. Z kolei słodzik ze stewii w tabletkach kosztuje kilkanaście złotych z opakowanie zawierające 200 tabletek.