Bonavita

Czy cukier zawsze jest słodki czy to tylko ściema?!

Niektórym z nas może się wydawać, że skoro nie jemy słodyczy to w naszym organizmie nie ma niepotrzebnych cukórw... Nic bardziej mylnego! Jest wiele produktów, które w swoim składzie mają węglowodany, a nie wyglądają na takie.

(Nie)słodkie cukry

Przekąski, śniadanie a nawet obiad pomimo tego, że nie są słodkie spotkamy w nich cukier. Dlaczego? Ponieważ węglowodany są wszędzie! Cukry prostenajlepszym źródłem energii dla naszego organizmu, stąd też ich obecność w pokarmie. Jednak kluczową rolą jest tutaj to, jakie cukry spożywamy! 
Wyróżniamy m.in. cukry:

  • proste - czyli jednocukry, takie jak glukoza i fruktoza oraz dwucukry: laktoza i sacharoza,
  • złożone - to substancje o bardziej złożonych cząsteczkach, jest to np. skrobia. 

Ciekawostka! Glukoza nazywana jest cukrem gronowym, ponieważ najobficiej występuje w soku z winogron. Fruktoza zaś jest to cukier owocowy, ponieważ naturalnie występuje w owocach (a także: w miodzie i nektarze).

Czysta glukoza i fruktoza wizualnie wyglądają podobnie, różnią się natomiast budową chemiczną. Fruktoza jest słodsza niż glukoza, jednak dla człowieka różnice między tymi cukrami mają znacznie poważniejsze konsekwencje. Glukoza jest natychmiast przekształcana w energię i zaspokaja poczucie głodu, natomiast fruktoza jest magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej i zwiększa apetyt na słodycze. Zatem należy na nią uważać!

Węglowodany zawarte są nie tylko w słodyczach i wyrobach cukierniczych. Dostarczamy je również w:

  • pieczywie,
  • makaronach,
  • naleśnikach,
  • pierogach,
  • kluskach. 

fot. W apteka

Bogate jest w nie także mleko oraz przetwory mleczne, szczególnie smakowe serki i jogurty. Znacznych ilości węglowodanów dostarczają nam również płatki śniadaniowe: czekoladowe, z miodem, zwykłe kukurydziane oraz wszelkiego typu płatki musli, bardzo często oznaczone jako płatki „light”.

Nawet produkty mocno słone, które w ogóle nie kojarzą nam się z cukrem, składają się głównie z węglowodanów. Są to chipsy, chrupki, paluszki, krakersy i wiele innych szybkich przekąsek. Wszystkie te produkty są źródłem łatwoprzyswajalnych węglowodanów i mają średni lub wysoki indeks glikemiczny. Nie oznacza to jednak, że od razu te składniki powinny zniknąć z naszej diety. Wystarczy zrobić rozeznanie i zdecydować, które z nich będą w naszym codziennym odżywianiu. 

Zdrowe cukry

W naszym pożywieniu, tak jak powyżej wspomniano znajdują się cukry proste i cukry złożone. Aby odżywiać się zdrowo, zachować szczupłą sylwetkę i chronić się przed licznymi chorobami cywilizacyjnymi, należy spożywać węglowodany złożone, przede wszystkim wielocukry.

Znajdziemy je głównie w postaci skrobi w ziarnach zbóż i produktach z nich powstałych, jak najmniej przetworzonych. Są to:

  • płatki zbożowe,
  • pieczywo,
  • kasze,
  • makarony,
  • ryż,
  • ziemniaki,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • warzywa.

Jeżeli szukasz dobrego zamiennika cukru, warto zajrzeć do naszego artykułu.

Węglowodany to swego rodzaju paliwo dla naszego mózgu i mięśni. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, które z nich wybieramy częściej - te dobre czy złe!

Komentarze