blog fuertehoteles
Sangria - alkohol z witaminami?
Plaża, gorąca Hiszpania i sangria - wakacje idealne! Ale jak samemu przygotować ten cudowny napój?
Owocowy zawrót głowy
Sangria - jest to mieszanka wina, likierów, owoców, lodu, brandy, czasami cukru albo innych jeszcze dodatków. Skąd w ogóle wzięła się taka mieszanka? Niektórzy twierdzą, że robi się ją tylko dla turystów, ale podobno jej początki sięgają czasów rzymskich, kiedy to mieszano wino z wodą, ziołami i przyprawami, aby pozbyć się znajdujących w wodzie bakterii, a także zabić nieprzyjemny smak ówczesnego wina.
W porównaniu z innymi alkoholami sangria charakteryzuje się sporą zawartością żelaza, potasu, cukru i wody. Zawiera też dawkę sodu, witaminy B2 i niacyny (witaminy B3).
Wino pobudza także pracę trzustki, nadnerczy, tarczycy i gruczołów płciowych, co powoduje wzrost energii. Wpływa na lepszą przemianę białek, cukrów i tłuszczów. I nie tylko! Działa antyseptyczne i bakteriobójczo.
fot. blog.fuertehoteles
Jak samemu zrobić sangrię?
Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
- wino czerwone,
- pokrojone owoce,
- likier pomarańczowy lub cytrynowy,
- koniak lub brandy,
- cukier trzcinowy,
- sprite lub fanta cytrynowa,
- kostki lodu.
Kiedy mamy już wszystkie składniki, możemy przystąpić do dzieła!
Kroimy wówczas owoce, te które mamy pod ręką. Mogą to być np. cytryny czy pomarańcze. Warto także wrzucić arbuza, jabłko, winogrona, banana, melona lub kiwi. Co, kto lubi! Każdy owoc będzie dobry! Wrzucamy je do głębokiego naczynia.
Co dalej? Dodajemy likier pomarańczowy, brandy lub koniak. Lejemy szklankę sprite lub fanty i wsypujemy cukier trzcinowy. Na koniec zalewamy wszystko winem. Dodajemy lód i odstawiamy do schłodzenia.
Pamiętaj, że najlepiej wybrać ulubione wino i podawać sangrię schłodzoną. Wtedy smakuje wybornie! Co ciekawe Istnieje również inna wersja napoju, z udziałem wina białego lub musującego. Warto spróbować!