Kobiece inspiracje

Jak radzić sobie z przeziębieniem?

W okresie jesienno-zimowym nasz organizm jest narażony na wszelkie choroby, najczęstszymi z nich są przeziębienie i grypa. Jak wiadomo z chorobą najlepiej udać się do lekarza, jednak warto wspomóc organizm domowymi sposobami. Nasze babcie lata temu korzystały z naturalnych metod, które przynosiły ulgę podczas uciążliwego kaszlu czy zatkanego nosa. Dlatego warto zadać pytanie, jakich domowych składników warto użyć podczas przeziębienia, aby wspomóc organizm? Oto kilka propozycji, które pomogą w walce z chorobą.

Miód

Jak wiadomo istnieje wiele rodzajów miodu. Najbardziej popularny w leczeniu przeziębień, jest miód lipowy, który posiada silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Jest zalecany podczas infekcji gardła oraz jako środek łagodzący kaszel. Miód wykazuje również działanie regeneracyjne, dzięki czemu umożliwia szybszy powrót do zdrowia. Dodatkowo miód można stosować regularnie, aby wspomagać układ immunologiczny.

Fot. Jak zdrowo żyć

Czosnek

Przez wielu czosnek jest uznawany za najlepszy naturalny antybiotyk. Podobnie jak cebula zawiera związki, które niszczą wiele rodzajów bakterii oraz wirusów. Podczas przeziębienia warto zaopatrzyć się w to cudowne warzywo, które może wspomóc organizm w walce z chorobą. Warto również pamiętać o włączeniu czosnku do swojej codziennej diety, ponieważ stanowi pomoc w działaniu układu odpornościowego.

Maliny

Te niewielkie owoce są źródłem witaminy C, E, B1, B6, B12, a oprócz tego zawierają żelazo, wapń i magnez, czyli składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zapominajmy o tym, że jest to także niezbędna broń w walce z gorączką. Maliny działają napotnie, powodując obniżenie temperatury ciała. Wykazują również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowym atutem jest ich smak i wygląd, dzięki czemu dzieci chętniej po nie sięgają.

Fot. Dietetycy

Produkty bogate w probiotyki

Fermentowane produkty mleczne takie jak jogurty i kefiry zawierają probiotyki, które wspierają układ odpornościowy oraz chronią organizm przed chorobami. Przeziębienie i grypa często leczone są antybiotykami, które naruszają florę bakteryjną, dlatego warto w tym czasie sięgać po produkty zawierające naturalne bakterie.

Sposobów na przeziębienie jest wiele, jednak najlepiej nie dopuszczać do choroby. Warto pamiętać, że w sezonie przeziębień i grypy bardzo ważne jest wspieranie układu odpornościowego. Może nam w tym pomóc aktywny tryb życia i odpowiednio zbilansowana dieta, do czego zachęcamy szczególnie w tym okresie. 

 

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).