Medme.pl

Awokado w walce z cholesterolem

Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców. Jednak oprócz kalorii, dostarcza całe mnóstwo składników odżywczych, w tym kwasy tłuszczowe, witaminy, przeciwutleniacze, luteinę i kwas foliowy. Najnowsze badania wskazują, że jedzenie jednego awokado dziennie może obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie.

Fanów, jak i przeciwników awokado jest równie wielu. Ten popularny w kuchni meksykańskiej owoc ceniony jest szczególnie przez osoby stosujące dietę ketogeniczną.

Wartości odżywcze awokado

Awokado jest bogatym źródłem:

  • tłuszczowych kwasów oleinowych, które przeciwdziałają miażdżycy oraz niektórym nowotworom,
  • fitosteroli i polifenoli, korzystnie wpływającym na pracę układu krążenia,
  • przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B, poprawiających pracę układu nerwowego,
  • kwasu foliowego, który wskazany jest w diecie kobiet w ciąży.
  • luteiny i zeaksantyny, które wpływają korzystnie na wzrok,
  • witaminy K, która zapobiega osteoporozie.

fot. Muscle Zone

Dobre tłuszcze a zły cholesterol

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii przeprowadzili badania dotyczące wpływu awokado na zdrowie. Grupę stanowiło tysiąc osób z nadwagą lub otyłością. Badani stosowali dietę typową dla kuchni amerykańskiej, gdzie 34 proc. energii pochodziło z tłuszczów, 51 proc. z węglowodanów, a 16 proc. z białka. Po pierwszym etapie eksperymentu połowie grupy obniżono poziom tłuszczu w diecie, a do jadłospisu dodano jedno awokado dziennie.

Po zakończeniu badań naukowcy stwierdzili, że u osób, które codziennie jadły awokado, poziom złego cholesterolu obniżył się o 13,5 mg/dl w stosunku do reszty grupy. Inne parametry również uległy poprawie. Z wynikami tych badań można zapoznać się w ,,Journal of American Heart Association".

Komentarze