eDziecko.pl
Cynk – najlepsze źródła
Podatność na infekcje, łamliwe paznokcie i wypadające włosy – to tylko niektóre objawy świadczące o niedoborze cynku. Zanim sięgniesz po drogie suplementy, spróbuj urozmaicić swoją dietę. W których produktach jest najwięcej cynku?
Funkcje cynku w organizmie
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Wchodzi w skład około 80 enzymów.
- Pozwala zachować stabilność struktury DNA.
- Odpowiada za prawidłowy podział komórek w fazie prenatalnej.
- Pomaga uniknąć wad wrodzonych oraz przedwczesnego porodu.
- Utrzymuje odpowiednie stężenie witaminy A w osoczu.
- Ma wpływ na mineralizację kości.
- Chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem.
- Uaktywnia obszary mózgu odpowiedzialne za smak i zapach.
- Jest niezbędny dla zdrowia skóry, włosów i paznokci.
- Wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę.
- Ma wpływ na zdrowie układu krążenia (reguluje ciśnienie krwi i pracę serca).
Niedobór cynku
Niedobór cynku może powodować:
- obniżoną odporność organizmu na infekcje,
- ciągłe uczucie zmęczenia,
- zaburzenia koncentracji,
- problemy z węchem i smakiem,
- suchość w ustach,
- zmniejszenie łaknienia,
- biegunki,
- zmiany dermatologiczne,
- wypadanie włosów,
- łamanie paznokci,
- anemię.
fot. Salaretka Sezam stanowi jedno z najlepszych naturalnych źródeł cynku.
Produkty bogate w cynk
Dorosła osoba powinna dziennie spożywać przynajmniej 5 mg tego pierwiastka, ale zaleca się, żeby jego ilość wynosiła nawet 15-20 mg. Źródłem cynku powinna być przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta bogata w:
- ostrygi i krewetki (16 mg/100 g),
- kiełki pszenicy (12 mg/100 g),
- sezam (10 mg/100 g),
- arbuzy (10 mg/100 g),
- pestki dyni (7,5 mg/100 g),
- kakao (6,6 mg/100 g),
- kaszę gryczaną (3,5 mg/100 g),
- wołowinę (3,8 mg/100 g),
- salami (3,2 mg/100 g),
- ser tłusty (4 mg/100 g),
- migdały (3,2 mg/100 g).