Najgorsza alergia na świecie? Cierpią na nią miliony ludzi

holsaMED

Najgorsza alergia na świecie? Cierpią na nią miliony ludzi

Słodka, poprawiająca nastrój, uwielbiana przez miliony. Czekolada, bo o niej mowa, nie wszystkim jednak kojarzy się z przyjemnością. Część z nas jej nie toleruje. Jak się objawia i jak rozpoznać uczulenie na czekoladę?

Uczulenie na czekoladę jest rodzajem alergii pokarmowej, które najczęściej występuje u dzieci i młodzieży. Szacuje się, że uczulenie na czekoladę dotyczy nawet kilkanaście procent wśród wszystkich alergii pokarmowych. Jakie się objawia?

Dlaczego czekolada uczula?

Uczulenie jest nadmierną reakcją układu immunologicznego na substancje, które przez komórki odpornościowe traktowane są jako zagrożenie dla organizmu. Gdy pojawi się alergen, układ odpornościowy zostaje produkuje wówczas histaminę i przeciwciała. W ten sposób powstaje reakcja alergiczna.

Uczulenie na czekoladę to w rzeczywistości alergia na jej składniki, których producenci nie szczędzą. Do słodkich tabliczek dodawane są barwniki, konserwanty, soja, jaja, białka krowiego mleka, ale także bakalie, orzechy, owoce, pszenica (gluten), musy czy nadzienia, i to właśnie one często wywołują reakcje alergiczne. Najczęściej jednak za dolegliwości odpowiedzialne jest mleko i kakao.


fot. Poradnik Zdrowie

Objawy alergii na czekoladę

Najczęściej występującym objawem uczulenia na czekoladę są zmiany pojawiające się na skórze, w postaci czerwonych plam. Mogą pojawiać się na całym ciele. Zmiany są szorstkie, chropowate, towarzyszy im świąd i nie ustępują nawet po stosowaniu specjalnych preparatów.

Mogą wystąpić także dolegliwości ze strony układu trawiennego: biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, zgaga i wymioty.

Alergia na czekoladę powoduje również:

  • katar,
  • kaszel,
  • ataki astmy,
  • duszności,
  • zaparcia,
  • mdłości,
  • obrzęk warg, języka lub gardła.

Są to typowe reakcje, charakterystyczne dla większości alergii pokarmowych.

Podejrzewasz, że możesz mieć alergię na czekoladę? Aby się upewnić, należy wykonać testy alergiczne. Możesz też samodzielnie obserwować reakcje organizmu na poszczególne składniki.

Nie masz alergii? Sprawdź, dlaczego warto jeść czekoladę.