Bonavita
Czy cukier zawsze jest słodki czy to tylko ściema?!
Niektórym z nas może się wydawać, że skoro nie jemy słodyczy to w naszym organizmie nie ma niepotrzebnych cukórw... Nic bardziej mylnego! Jest wiele produktów, które w swoim składzie mają węglowodany, a nie wyglądają na takie.
(Nie)słodkie cukry
Przekąski, śniadanie a nawet obiad pomimo tego, że nie są słodkie spotkamy w nich cukier. Dlaczego? Ponieważ węglowodany są wszędzie! Cukry proste są najlepszym źródłem energii dla naszego organizmu, stąd też ich obecność w pokarmie. Jednak kluczową rolą jest tutaj to, jakie cukry spożywamy!
Wyróżniamy m.in. cukry:
- proste - czyli jednocukry, takie jak glukoza i fruktoza oraz dwucukry: laktoza i sacharoza,
- złożone - to substancje o bardziej złożonych cząsteczkach, jest to np. skrobia.
Ciekawostka! Glukoza nazywana jest cukrem gronowym, ponieważ najobficiej występuje w soku z winogron. Fruktoza zaś jest to cukier owocowy, ponieważ naturalnie występuje w owocach (a także: w miodzie i nektarze).
Czysta glukoza i fruktoza wizualnie wyglądają podobnie, różnią się natomiast budową chemiczną. Fruktoza jest słodsza niż glukoza, jednak dla człowieka różnice między tymi cukrami mają znacznie poważniejsze konsekwencje. Glukoza jest natychmiast przekształcana w energię i zaspokaja poczucie głodu, natomiast fruktoza jest magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej i zwiększa apetyt na słodycze. Zatem należy na nią uważać!
Węglowodany zawarte są nie tylko w słodyczach i wyrobach cukierniczych. Dostarczamy je również w:
- pieczywie,
- makaronach,
- naleśnikach,
- pierogach,
- kluskach.
fot. W apteka
Bogate jest w nie także mleko oraz przetwory mleczne, szczególnie smakowe serki i jogurty. Znacznych ilości węglowodanów dostarczają nam również płatki śniadaniowe: czekoladowe, z miodem, zwykłe kukurydziane oraz wszelkiego typu płatki musli, bardzo często oznaczone jako płatki „light”.
Nawet produkty mocno słone, które w ogóle nie kojarzą nam się z cukrem, składają się głównie z węglowodanów. Są to chipsy, chrupki, paluszki, krakersy i wiele innych szybkich przekąsek. Wszystkie te produkty są źródłem łatwoprzyswajalnych węglowodanów i mają średni lub wysoki indeks glikemiczny. Nie oznacza to jednak, że od razu te składniki powinny zniknąć z naszej diety. Wystarczy zrobić rozeznanie i zdecydować, które z nich będą w naszym codziennym odżywianiu.
Zdrowe cukry
W naszym pożywieniu, tak jak powyżej wspomniano znajdują się cukry proste i cukry złożone. Aby odżywiać się zdrowo, zachować szczupłą sylwetkę i chronić się przed licznymi chorobami cywilizacyjnymi, należy spożywać węglowodany złożone, przede wszystkim wielocukry.
Znajdziemy je głównie w postaci skrobi w ziarnach zbóż i produktach z nich powstałych, jak najmniej przetworzonych. Są to:
- płatki zbożowe,
- pieczywo,
- kasze,
- makarony,
- ryż,
- ziemniaki,
- nasiona roślin strączkowych,
- warzywa.
Jeżeli szukasz dobrego zamiennika cukru, warto zajrzeć do naszego artykułu.
Węglowodany to swego rodzaju paliwo dla naszego mózgu i mięśni. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, które z nich wybieramy częściej - te dobre czy złe!