cookist.com
Mąka migdałowa - właściwości i zastosowanie
Coraz częściej sięgamy w kuchni po produkty, kórych albo wcześniej nie próbowaliśmy lub eksperymentujemy z formą ich zastosowania. Przykładem tego jest mąka migdałowa. Zastanawiasz się, jak ją wykorzystać? My podpowiadamy ;)
Poznaj właściwości mąki migdałowej
Oczywiście mąka migdałowa to nic innego, jak migdały! Zatem właściwości mąki migdałowej są takie, jak w migdałach. Ten produkt wytwarzany z migdałów jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mąka migdałowa zawiera mało węglowodanów, co może szczególnie zainteresować osoby będące na diecie niskowęglowodanowej oraz ketogenicznej.
Ze względu na brak zawartości glutenu, z powodzeniem może być spożywana przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Mąka migdałowa zawiera za to bardzo dużo magnezu, wapnia oraz żelaza.
fot. ciceksekerleme.com.tr
Ponadto:
- mają wysoką zawartość argininy, co szczególnie zainteresować może osoby uprawiające sport,
- mają korzystny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego,
- zapobiegają ciążowym mdłościom,
- są bogate w witaminy z grupy B.
Zastosowanie mąki migdałowej
Mąka z migdałów charakteryzuje się słodkim migdałowym smakiem, jednak z powodzeniem można zastąpić nią mąkę pszenną. Wypieki jednak nie będą tak pulchne, jak te z zawartością mąki tradycyjnej. Mąki migdałowej nie powinno się podgrzewać, ponieważ kwasy tłuszczowe wielo i jednonienasycone cechują się słabą stabilnością termiczną, więc ich obróbka termiczna jest po prostu szkodliwa dla naszego zdrowia.
Mąki migdałowej warto użyć do:
- zagęszczania zup i sosów,
- deserów, koktajli i płatków śniadaniowych,
- wyrobu makaroników.
fot. stylzycia.radiozet.pl
Poznaj przepis na klasyczne francuskie makaroniki z mąką migdałową.