phys.org

Warzywna witamina w mięsie?

Pracownicy Uniwersytetu Tufts pracowali nad modyfikacją próbek mięsa wołowego. Ich badania zaowocowały stworzeniem beta karotenu w jednej z nich.

Witamina z marchewki w wołowinie

Beta karoten jest jedną z odmian karotenu, który wspomaga organizm w ochronie przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Korzystnie wpływa na narząd wzroku, a także cechuje się działaniem antyoksydacyjnym. Według ekspertów, jego implementacja w mięsie przyczyni się do zmniejszenia zachorowalności na różne schorzenia w społeczeństwie. Podobne badania przeprowadzono w latach 90. XX wieku. Wtedy naukowcy postanowili, że dodanie do ryżu kilka genów beta karotenu będzie miało zbawienny wpływ na ludność. Większość światowych rządów zastanawiała się nad etycznością takich prób, co zaowocowało tym, że „złoty ryż” (ryż z beta karotenem) dostępny jest jedynie w kilku miejscach na świecie. Badacze nie zrazili się minimalnymi efektami doświadczeń, doprowadzając do coraz nowszych zmodyfikowanych genetycznie warzyw i owoców.

Zmodyfikowane mięso zmniejszy zachorowalność w społeczeństwie.
Fot. informatormasarski.pl

Zmodyfikowane mięso zmniejszy zachorowalność w społeczeństwie?

Pracownicy Tufts University postanowili więc pójść o krok dalej i zacząć modyfikować mięso wołowe. Uczeni są zdania, że wzmożone prace tego typu mogą zmniejszyć kancerogenność produktów zwierzęcych, co wiąże się z ostatecznym pokonaniem chorób jelita grubego.

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).