Bonavita

Zdrowa pizza? Poznaj najlepsze tipy!

Zdrowa pizza - nie ma czegoś takiego? Ależ oczywiście, że jest! Trzeba tylko wiedzieć, jak ją zrobić. My wiemy!

Przewodnik po pizzy

Pizza to nic innego jak placek z ciasta drożdżowego, przyozdobiony przeróżnymi dodatkami. Jej historia sięga czasów starożytnych. Starożytni Rzymianie wypiekali płaski chleb, nazywany focaccia. Obecnie pizza trochę różni się od tej pierwotnej. Dodajemy do niej masę rzeczy, co sprawia, że rośnie jej kaloryczność... Jak temu zapobiec?

Sporo zależy od rodzaju ciasta i przygotowanych dodatków. Najlepszym wyborem jest ta na cienkim cieście, z małą ilością dodatków. Jakich?

Ciasto z mąki razowej

Dlaczego razowa? Ponieważ zawiera więcej błonnika niż biała mąka. Dostarcza także więcej magnezu, żelaza i wapnia. Ciasto z mąki pełnoziarnistej jest  smaczne i bardziej sycące niż tradycyjne. Nie wyrasta co prawda tak imponująco jak pizza z jasnej mąki, jednak dzięki temu jest bardziej chrupiąca.

Mozzarella

Ma ona mniej tłuszczu niż mieszanki serowe na pizzę. Wiele z nich to tak naprawdę produkt seropodobny, a nie czysty ser. Dodaje się do nich tłuszcz roślinny, aby bardziej się ciągnęły. Dlatego wystarczy kilka plasterków mozzarelli i będzie pysznie!

Sos

Najlepszym rozwiązaniem będą domowe sosy, własnej roboty. Dlaczego? Ponieważ te gotowe są bardziej kaloryczne! Na przykład jedna łyżeczka gotowego sosu czosnkowego może mieć od 20 do 52 kcal. Warto więc zrobić, np. sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. 

fot. Porady fit

Mięso

Kładź chude mięso na pizzę. Może to być szynka, polędwica lub tuńczyk w sosie własnym. Możesz wcześniej przygotować mięso kurczaka lub indyka i położyć je na cieście. Wówczas ograniczysz zbędne tłuszcze. 

Warzywa

Nie zapominaj o tym, aby pizza była kolorowa! Używaj papryki, pieczarek, pomidorów i cebuli. Na pizzę nadaje się także cukinia czy brokuł. Dzięki nim pizza będzie bogatsza w witaminy, jak również w błonnik pokarmowy

Cienki spód

Cieńsze ciasto to również mniej kalorii. Nie oznacza to oczywiście, że masz jeść suchy i twardy placek... Cienka pizza również jest smaczna i przede wszystkim bliższa włoskiemu oryginałowi!

Zioła

To one nadają całego aromatu naszemu plackowi. Są też źródłem cennych przeciwutleniaczy. Zmniejszają stres oksydacyjny w komórkach organizmu, zapobiegając w ten sposób stanom zapalnym. Dodawaj więc oregano, tymianek, bazylię lub rozmaryn. Możesz używać zarówno suszonych, jak i świeżych ziół.

Pamiętaj o tym, że od jednej pizzy nie przytyjesz! Te cenne wskazówki są dla osób, które jedzą pizzę bardzo często, a chcą utrzymać zdrową dietę! Smacznego kochani!
 

Komentarze