Kombucha – co to właściwie jest i dlaczego robi furorę?

Claudia.pl

Kombucha – co to właściwie jest i dlaczego robi furorę?

Kombucha to specyficzny, słodko-kwaśny napój musujący powstający na skutek procesów fermentacji herbaty, cukru i grzyba herbacianego. Tradycyjnie spożywa się ją w Chinach, Japonii oraz Rosji, a od kilku lat jej popularność rośnie na całym świecie. Jak działa kombucha?

Co to jest kombucha?

Kombucha (kombucza), inaczej grzyb herbaciany lub grzybek japoński, to kolonia bakterii i drożdży. Jednak tak naprawdę nie jest grzybem. Ma ona postać galaretowatej, białej lub jasnopomarańczowej masy. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji. Dzięki niemu napój z kambuchy obfituje w kwasy organiczne, m.in.:

  • octowy,
  • glukonowy,
  • glukuronowy,
  • mlekowy,
  • jabłkowy,
  • cytrynowy,
  • szczawiowy.

Oprócz tego zawiera cukry, etanol (nawet do 2%) i dwutlenek węgla. Jest bogaty w witaminy z grupy B i witaminę C. W jego skład wchodzą również białka, tłuszcze, polifenole i składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź

Właściwości grzyba herbacianego

Kombucha swoją popularność zawdzięcza wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Jest naturalnym źródłem cennych składników, które:

  • odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit,
  • hamują działanie wolnych rodników tlenowych,
  • wspomagają odchudzanie,
  • odbudowują odporność po antybiotykoterapii,
  • stabilizują ciśnienie krwi,
  • wspomagają leczenie migreny,
  • poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego,
  • wspomagają leczenie choroby wrzodowej,
  • wspomagają proces detoksykacji organizmu,
  • pomagają przywrócić efektywność naturalnych procesów metabolicznych.

Przeciwwskazania

Nadmierne ilości kombuchy mogą wywoływać zaburzenia ze strony układu pokarmowego (biegunkę i kwasicę mleczanową). Ze względu na zawartość alkoholu i kofeiny nie mogą jej spożywać dzieci i kobiety w ciąży. Nie jest wskazana także osobom cierpiącym na cukrzycę.