Poradnik Zdrowie
Czy jajka można jeść codziennie?
Jajka - produkt uniwersalny, pożywny i smaczny. Sposoby na to, jak je przygotować, można wyliczać bez końca. Jednak jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Czy jajecznicę na śniadanie można jeść codziennie? Co na ten temat mówią eksperci?
Starsze badania wskazują, że jajek nie powinno jeść się codziennie, ze względu na duże ilości cholesterolu zawarte w żółtkach. Najnowsze publikacje naukowe przynoszą jednak nową wiedzę w tym temacie.
Wartości odżywcze jajek
Co znajdziemy w jednym jajku?
- 75 kcal,
- 5 g tłuszczu,
- 6 g białka,
- 67 mg potasu,
- 70 g sodu,
- 210 mg cholesterolu.
Jajka są też źródłem witaminy D, A, B12, choliny, żelaza, fosforu, selenu, kwasu foliowego, kwasów omega-3 oraz luteiny.
fot. Poradnia Odchudzania i Odżywiania
Ile jajek można jeść?
Najnowsze badania pokazują, że ilości cholesterolu w jajkach są znikome i nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. W żółtku znajduje się zaledwie 0,3 proc. cholesterolu. Znajdziemy w nim za to 10-20 proc. fosfolipidów, które zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia każdego dnia powinno się spożywać do dwóch jaj dziennie. Jest to ilość, która z pewnością pozytywnie wpłynie na zdrowie. Jajka szczególnie wskazane są w diecie dzieci, kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią.
Które jaja wybrać?
Co oznaczają cyfry, które widzimy na jajkach? Symbolizują one sposób, w jaki hodowane są kury, które je znoszą:
- 0 – jaja od kur z chowu ekologicznego.
- 1 – jaja od kur z wolnego wybiegu.
- 2 – jaja od kur z chowu ściółkowego.
- 3 – jaja od kur z chowu klatkowego.
Najlepiej wybierać jajka pochodzące od kur wolno żyjących. Tryb życia ptaków oraz sposób, w jaki są karmione, wpływają na jakość jaj, które znoszą.
Jaja mogą różnić się także kolorem skorupki, jednak, jeśli chodzi o wartości odżywcze, nie ma między nimi większej różnicy.